Agostina Pieri

Italië Italië - Toscane

Agostina Pieri

Met maar 11 hectare wijngaarden is Agostina Pieri een kleine producent. Toch, of misschien wel daarom, is het een van de beste van de streek. Het bedrijf ligt in Toscane, vlak bij Montalcino, het herkomstgebied van de beroemde wijn Brunello. Vroeger produceerde het alleen druiven, maar sinds Francesco Monaci begin jaren negentig het roer overnam is dat wel anders.

De vijf wijngaarden van Agostina Pieri liggen onder elkaar; de kleinste is 1 hectare, de grootste 2,8. Ze zijn allemaal op het zuiden gericht. Daardoor hebben de druiven – stokken sangiovese die hier al heel lang staan – nooit last van onrijpheid. Na de handmatige oogst worden de druiven streng geselecteerd en gaan dan pas in de pers. De topdruiven zijn voor de Brunello, maar Monaci besteedt minstens evenveel zorg aan zijn ‘gewone’ Rosso di Montalcino. Bovendien maakt hij van jongere sangiovesewijnstokken een mooie rode wijn met als herkomstnaam Sant’Antimo.

Monaci is een doorzetter die volledig gericht is op kwaliteit. Hij wil een zo puur mogelijke uitdrukking van de sangiovesedruif in zijn wijnen. Dat betekent voor hem keihard werken en voor wijnliefhebbers volop genieten. Want Monaci’s wijnen hebben die verslavende combinatie van kracht en finesse, frisheid en complexiteit. En dat gaat nooit vervelen.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.